8-as biliárd játék

Ismerd meg a játékszabályokat!

Részletek

8-as biliárd játék

A legáltalánosabb az ún. nyolcas játék, aminek a szabályaira azért érdemes részletesebben kitérni, mert ez az, ami a köztudatban, mint „biliárd” leginkább elterjedt:

  • A játéknem elnevezése onnan ered, hogy a játék célja, a 8-as, azaz a fekete golyó szabályos lövéssel történő lyukba juttatása.
  • Sokszor már a golyók asztalon való elhelyezésével gondok merülnek fel, és viták alakulnak ki. Pedig egyszerű. A háromszögben elhelyezett golyók közül a rövid fal felőli részen, az egyik szélen telinek, a másikon csíkosnak kell lenni, a kezdőponton pedig a 3. sarokban lévő golyó (nem a nyolcas) áll. A fekete golyó a háromszög közepén legyen.
  • Miután az egyik játékos valamelyik golyót szabályos lövéssel, a célzott zsebet bemondva a lyukba lőtte – csíkosat vagy telit – azzal a fajta golyóval van, ezeket kell mind belökni. Tehát a kezdéskor leesett golyó még nem választás.
  • Ha az összes saját golyó lekerült az asztalról, jöhet a fekete. A feketénél, pedig be kell mondani előre, hogy melyik lyukba szánjuk. Ha a bemondott zsebbe nem sikerült eltenni a következő lökésnél akár egy másik zsebet is bemondhatunk!  Ha nem oda sikeredik, vagy ha idő előtt tesszük el, elveszítjük a játékot. Tehát a feketét nem az utolsó elrakott golyóval szembeni zsebbe kell lökni!
  • Ha menet közben hibát vétünk (golyó kirepül, hozzáérünk az ellenfél golyójához még mielőtt a mienket löknénk, a fehér vagy a lőtt golyó lövés után nem ér falat, stb.) úgy a fehér golyót kézbe vehetjük és bárhova helyezhetjük az asztalon onnan folytatva a játékot. És nem pedig kétszer jövünk! 🙂
Ismerd meg a játékszabályokat!

biliárd játékok